czwartek, 13 marca 2014

Z nadchodzącą wiosną ... przypomnienie


Sięgamy po warzywa coraz częściej nie tylko po to, by dodać smaku lub barwy posiłkom, ale także, by wykorzystać zawarte w nich substancje odżywcze.

Warto pamiętać, że niektóre lepiej działają w parze - oto przykłady:




pomidory i avocado – likopen z pomidorów jest lepiej przyswajany, gdy towarzyszy mu zdrowy tłuszcz avocado







ciecierzyca i buraki – witamina B6, której bardzo dużo jest w ciecierzycy, ułatwia organizmowi absorbować magnez z zasobnych w ten pierwiastek buraków






cytryna i zielona herbata – witamina C z cytryny pozwala nam zabsorbować antyoksydanty z zielonej herbaty, wzmacniając jej ożywcze działanie i podkreślając smak






brokuł i pomidory – substancje spowalniające procesy nowotworowe, zawarte w pomidorach i brokułach, zadziałają efektywniej razem, niż gdy przyswoimy każde oddzielnie






cytryna i jarmuż – witamina C z cytryny pozwoli lepiej przyswoić żelazo z każdego bogatego w żelazo warzywa, szczególnie z jarmużu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.