środa, 2 kwietnia 2014

Zapewnią długowieczność ...


Oto kilka produktów natury, znanych i stosowanych od wieków, które jeśli nie zapewniają nam długowieczności, to przynajmniej poprawiają funkcjonowanie organizmu w podeszłym wieku.
Warto spróbować przynajmniej części, choć ideałem byłoby wprowadzić je do codziennej diety.



Acai - ciemnofioletowa jagoda

  • pochodzi z lasów deszczowych Amazonii;
  • ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie,
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3, omega-6 i omega-9; 19 różnych aminokwasów; trzy rodzaje fitosteroli – kampesterol, beta-sitosterol i stigmasterol; witaminy A, B1 ,B2 ,B3, C i E oraz potas, wapno, magnez, miedź i cynk; błonnik.
  • obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko cukrzycy, utrzymuje w dobrym stanie układ sercowo-naczyniowy oraz ujędrnienia i poprawia kolor skóry, pomaga regenerować komórki macierzyste, a niszczy komórki rakowe, wspomaga utrzymanie dobrego wzroku.

Kakao – ziarno kakaowca -

  • pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej;
  • zawiera największą koncentrację antyoksydantów, a między innymi epikatechinę; magnez, żelazo, chrom; kwasy tłuszczowe omega-6; witaminę C; Fenyloetyloaminę (PEA) oraz anandamid;
  • ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy; poprawia ukrwienie mózgu, poprawia pamięć krótkoterminową i krążenie krwi; podnosi poziom serotoniny w mózgu, pomaga w walce ze stresem i depresją; pomaga także zwiększyć czujność i poprawia skupienie.

Kokos

  • pochodzi z południowo-wschodniej Azji;
  • zawiera kwasy tłuszczowe: kaprylowy (C-8), kaprynowy (C-10), laurynowy (C-12) oraz mirystynowy (C-14); żelazo, sód, potas, witaminę C, błonnik,
  • ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, dostarcza natychmiastowej energii, wyrównuje poziom cukru we krwi.
  • Olej kokosowy stymuluje funkcje tarczycy.
  • Olej z kokosa nie zawiera cholesterolu, a równoważy jego poziom we krwi; podwaja przyswajalność kwasu tłuszczowego omega-3.
  • Młoda woda kokosowa jest podobna do ludzkiego osocza krwi. Nadaje się do uzupełnienia elektrolitów.

Kelp

  • glon z rodziny brunatnic, z rzędu listownic, żyjących w płytkim morzu i tworzących „podwodne lasy”;
  • bogaty w jod, zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B (w tym B12), witaminę C, D, E, K, bor, brom, miedź, żelazo, magnez, molibden, potas, selen, siarkę oraz alkiniany;
  • pomaga w odtruciu organizmu z toksyn; wpływa pozytywnie na skórę, włosy, paznokcie oraz zęby; wspomaga proces odchudzania, wpływa na szybszą przemianę materii, a także zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Miód Manuka

  • pochodzi od nowozelandzkich pszczół, które żywią się nektarem z kwiatów krzewu Manuka (łac. Leptospermum scoparium).
  • zawiera methylglyoxal - naturalny antybiotyk,
  • ma właściwości przeciwbakteryjne, poprawia odporność i wzmacnia organizm, pomaga w utrzymaniu równowagi bakteryjnej jelit;
  • wskazany dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami, refluksem i zespołem jelita nadwrażliwego; jest skuteczny w problemach skórnych; powinien być stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej, a także w początkowym stadium leczenia nowotworu.

Spirulina

  • niewidoczna gołym okiem niebiesko-zielona alga w kształcie spirali, jedna z najstarszych roślin świata, występuje na ziemi od 3,5 miliarda lat, przyczyniła się do powstania tlenu w atmosferze;
  • składa się w 65-71% z białek;
  • zawiera chlorofil, fikocyjaninę, 18 aminokwasów, żelazo, potas, wapno, kwas foliowy, witaminę A, B1, B2, B3, B6, E i C; magnez; kwas gamma linolenowy – GLA;
  • działa oczyszczająco i odtruwająco, pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie,. pobudza produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym; wzmacnia system odpornościowy; ma właściwości przeciwzapalne; pomaga w wielu problemach ze skórą.

Maca root

  • pochodzi z peruwiańskich Andów, gdzie rośnie od kilku tysięcy lat;
  • zawiera aminokwasy (20, w tym 7 niezbędnych), witaminy A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe – linolowy, palmitynowy, oleinowy - żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód, mangan;
  • wzmacnia organizm, poprawia libido; poprawia funkcjonowanie intelektualne, ułatwia przyswajanie informacji oraz zapamiętywanie, poprawia nastrój, ma działanie antydepresyjne, poprawia funkcjonowanie neuroprzekaźników; zapobiega ubytkom w tkance chrzęstnej i kostnej, zapobiega osteoporozie i zapaleniu stawów; reguluje gospodarkę hormonalną; wzmacnia wytrzymałość mięśni; powoduje przyrost masy ciała; pomocna jest przy niedożywieniu lub anemii.

Goji - mała, czerwona jagoda

  • owoc krzewu Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny), rosnący na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii;
  • jest kompletnym źródłem białka;
  • zawierają 19 aminokwasów, w tym 8 egzogennych; 21 pierwiastków śladowych –cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen, fosfor; 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (tylko w postaci świeżej); suszone jagody zawierają witaminy B1,B2,B6, E; najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu; nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i omega 6; beta-sisterol; polisacharydy, antyoksydanty; luteinę i zeaksantynę;
  • działa przeciwzapalnie; obniża poziom cholesterolu; wzmacnia system odpornościowy, skłania organizm do naturalnego produkowania hormonu wzrostu; pomaga oczyścić wątrobę z toksyn.
  • W medycynie chińskiej od tysięcy lat zalecało się jagody goji dla poprawy wzroku.

Chia czyli szałwia argentyńska

  • pochodzi ze Środkowej Ameryki i była pokarmem azteckich biegaczy;
  • łyżeczka nasion wymieszana w szklance wody po około 30 minutach zmieni się w gęsty, piankowy żel;
  • zawiera kwas tłuszczowy omega-3;
  • nasiona zawierają włóknik spowolniający przemianę wielocukrów w cukry proste;
  • polepsza wydolność ustrojową, pomaga w trawieniu wszystkich pokarmów osobom cierpiącym na nadkwasotę; wspomaga tkanki, dostarcza mięśniom energię wraz z uwodnieniem.

Pyłek pszczeli

  • zawiera węglowodany - fruktozę, glukozę, maltozę, arabinozę, rybozę, izomaltozę; 12 kwasów tłuszczowych - palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy; 32 aminokwasy - fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna; potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen; witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę, rutynę; olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu;
  • wzmacnia apetyt; reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji i spadku wagi osób otyłych;
  • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym.
  • działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi;
  • działa odtruwająco; osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn;
  • ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków;
  • wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów;
  • podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń;
  • działa antydepresyjnie i uspokajająco, zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania;
  • zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego;
  • działa antyalergiczne, skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy;
  • działa przeciwmiażdżycowe, obniża poziom lipidów, hamuje agregację płytek krwi, ogranicza rozwój miażdżycy;
  • działa antybiotycznie, jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej;
  • reguluje trawienie, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia;
  • wspomaga leczenie cukrzycy;
  • poprawia wzrok;
  • działa przeciwzapalnie.

Aloes

  • zawiera wapno, magnez, cynk, selen, chrom; 18 aminokwasów; 12 witamin: A, B1, B2 , B3, B6, B12, C, E i K; błonnik, enzymy; sterole; aloinę, polisacharydy;
  • ma silne właściwości przeczyszczające, wspomaga i oczyszcza układ trawienny; chroni organizm przed stresem oksydacyjnym; ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne; jest pomocny w łagodzeniu bólów stawów; obniża poziom cholesterolu; reguluje ciśnienie krwi; zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej; przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu; powstrzymuje alergie; powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.