piątek, 4 kwietnia 2014

Zdrowy mózg ... się przydaje

Przez całe życie nie wiemy, czy lepiej mieć piękne i sprawne ciało, czy sprawny mózg.

Gdy zaczynamy się starzeć, na ogół, dbamy o ciało. Bo dobry wygląd pozwala nam czuć się młodo i zachować atrakcyjność. Ale w starości o wiele ważniejszy jest zdrowy, sprawnie funkcjonujący mózg.


Dieta zdrowa dla mózgu to taka, która usprawnia przepływ krwi do mózgu, jest bogata w antyutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy, bogata w minerały i witaminy (C, E, B12, kwas foliowy), o niskiej zawartość tłuszczu i cholesterolu. Podobnie jak serce, aby dobrze funkcjonować, mózg potrzebuje zrównoważonych składników odżywczych, w tym białka i cukru. Idealnie byłoby, gdyby dietę połączyć z aktywnością fizyczną, psychiczną, intelektualną i społeczną. Wtedy możemy mieć pewność, że opiekujemy się naszym mózgiem z należytą starannością.

A oto lista produktów, z których nasz mózg cieszyłby się, gdyby trafiły do codziennej diety:

  • warzywa bogate w antyoksydanty
Szpinak - bogaty w luteinę, która wspomaga i wzmacnia nasz aparat poznawczy;
brukselka - zawiera tryptofan, który przekształca się w mózgu w serotoninę;
kalafior - wspomaga oczyszczanie istoty białej w mózgu
buraki – są doskonałym źródłem azotanów, poprawiających przepływ krwi do mózgu
sałata -pomaga oczyścić krew i usprawnić jej przepływ do mózgu
A ponadto - kiełki lucerny; brokuły; jarmuż; czerwona papryka; cebula; kukurydza; bakłażan.

  • owoce bogate w antyoksydanty
Borówki – poprawiają zdolność uczenia się i funkcje motoryczne,
śliwki, rodzynki, jeżyny, truskawki, maliny, śliwki, pomarańcze, winogrona i czerwone wiśnie.

  • produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3
Ryby - halibut, makrela, łosoś, pstrąg i tuńczyk, sardynki, śledzie - zmniejszają ryzyko demencji, poprawiają koncentrację uwagi i pamięć.

  • nasiona bogate w witaminę E i antyoksydanty
Orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, orzechy sosnowe, pekan, laskowe, migdały, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane, i w postaci przetworzonej - masło orzechowe, masło migdałowe, tahina.

  • produkty bogate w witaminę C i cynk
Dieta uboga w witaminę C i cynk może osłabiać naszą sprawność intelektualną. Dobrym źródłem cynku są ostrygi, kraby, wołowy, wzbogacone płatki śniadaniowe, fasola, jogurt, orzechy nerkowca, groch, płatki owsiane, migdały i groszek. Produkty bogate w witaminę C to czerwona papryka, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, zielona papryka, brokuły, truskawki, brukselka, kantalupa, kapusta, kalafior, ziemniaki, pomidory, szpinak, zielony groszek.

  • produkty polepszające pamięć
Cholina jest prekursorem acetylocholiny, substancji, która pomaga stymuluje mózg, pomagają tworzyć nowe połączenia nerwowe, a to jest podstawą dobrej pamięci. Bogate w cholinę są: jaja, wątroba, soja, orzeszki ziemne, masło, ziemniaki, kalafior, soczewica, owies, botwina, jarmuż, nasiona sezamu i lnu. Antocyjany i kwercetyna także wspomagają pamięć, a substancje te zawierają: jagody, wiśnie, czarne porzeczki, bakłażan, czerwone, purpurowe i czarne winogrona, czerwona cebula, czerwone jabłka, buraki, cebula, kapusta, por, wiśnia pomidory, brokuły, jagody i morele.

  • woda
Aby zachować dobrą kondycję i dobre samopoczucie, należy odpowiednio nawodnić ciało i mózg. Odwodnienie może powodować ból głowy w określonej chwili, ale może też prowadzić do długoterminowego uszkodzenia neuronalnej struktury, skutkiem podwyższonego poziomu hormonów stresu. W stanie odwodnienia, tkanka mózgu rzeczywiście się kurczy, przez co nasze funkcje poznawcze ulegają zaburzeniom.

  • pełne ziarno
Owsiane, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż pomagają usprawnić przepływ krwi do narządów wewnętrznych, także do mózgu.

  • herbata lub kawa
Niewielka ilość kofeiny zwiększa wydajność mózgu poprzez poprawę nastroju, skupienie uwagi i pamięci. Bardzo korzystna jest zielona herbata z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów. Przeciwutleniacze wchodzące w skład kawy pomagają zachować ogólne zdrowie mózgu. Domniemuje się nawet, że kawa powstrzymuje depresję u kobiet.

  • fasola
Ziarna fasoli przyczyniają się do stabilizacji poziomu glukozy w surowicy krwi. Mózg potrzebuje glukozy jako paliwa, a ponieważ nie może tworzyć zapasów, musimy zapewnić mu stały i łatwy strumień energii.
Najlepsze do tego celu są soczewica i czarna fasola.

  • granaty
Sok z granatów zawiera wielkie bogactwo przeciwutleniaczy, podstawową korzyścią z picia soku jest zabezpieczenie mózgu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

  • gorzka czekolada
Ma silne właściwości antyoksydacyjne, zawiera kilka naturalnych środków pobudzających, w tym kofeinę, które poprawiają skupienie i koncentrację uwagi, stymuluje produkcję endorfin, które poprawiają nastrój.

  • kiełki
Są bogatym źródłem choliny -składnik odżywczy, niezbędnego do wytworzenia acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który usprawnia pamięć.

  • alkohol
Umiarkowane spożycie alkoholu podnosi poziom lipoprotein o wysokiej gęstości, czyli tak zwanego zdrowego cholesterolu (HDL ). Alkohol obniża też odporność naszych komórek na insulinę, co pozwala skuteczniej obniżyć poziom cukru we krwi. Oporność na insulinę przyczynia się do demencji.

  • awokado
Przyczynia się do usprawnienia przepływu krwi, a właściwy przepływ krwi oznacza zdrowy mózg. Awokado przy tym obniża ciśnienie krwi, a nadciśnienie tętnicze jest czynnikiem ryzyka obniżenia zdolności poznawczych.

  • czosnek
Czosnek pomaga zażegnać niektóre postaci raka mózgu. Badacze stwierdzili, że związki siarki zawarte w czosnku niszczą komórki glejaka - złośliwy typ komórki nowotworowej.

  • warzywa bogate w beta-karoten
Marchew, słodkie ziemniaki, szpinak, również przyczyniają się do podniesienia sprawności mózgu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.