czwartek, 10 października 2013

Przeciw zamrszczkom...



Starzenie najszybciej ujawnia się na skórze. Szczególnie, gdy lubimy wystawiać się na słońce. Używamy filtrów, ale one chronią tylko przed promieniowaniem UV. Proces starzenia niestety postępuje. Pojawiają się zmarszczki i już wiadomo – młodość przeminęła.


Kilka powszechnie dostępnych produktów spożywczych może odżywić skórę i zahamować starzenie, lepiej niż najdroższy krem.



1. Truskawki
Filiżanka truskawek dostarcza około 150 procent zalecanej dziennej ilości witaminy C. Spożywanie produktów bogatych w witaminę C zapobiega związanemu z wiekiem wysuszaniu skóry i powstawaniu zmarszczek – wskazują badania publikowane w American Journal of Clinical Nutrition w 2007 roku.

2. Pomidory
Pomidory – dzięki zawartemu w nich likopenowi i karotenoidom - mogą pomóc utrzymać gładką skórę.
W badaniu publikowanym w 2008 roku w European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics naukowcy odkryli, że z 20 osób badanych, gładszą skórę miały osoby, które miały wyższe stężenie likopenu w skórze. Spożywanie dużej ilości likopenu chroni skórę przed poparzeniem słonecznym. W jednym z badań, w którym uczestnicy zostali wystawieni na promieniowanie UV, prawie 50% mniej zaczerwień na skórze miały osoby, które jadły 2 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub wypijały 1 i 2/3 szklanki soku z marchwi) na dobę, jako uzupełnienie ich regularnej diety, przez 10 do 12 tygodni.
Co ciekawe – badanie pokazało, że suplement likopenu lub likopen syntetyczny nie są tak skuteczne jak naturalny. Osoby, które zażywały suplementy ulegały poparzeniu słonecznemu tylko nieznacznie rzadziej. Być może, nie sam likopen, ale także to, co mu towarzyszy w owocach jest istotny dla skóry. Prawda, że skórka pomidora nie marszczy się…
Likopen zawierają również różowe grejpfruty, marchew, arbuz , guawa i czerwona papryka.

3. Tofu
Tofu i inne produkty sojowe – edamame, mleczko sojowe - może przyczynić się do ochrony skóry, bo zawierają izoflawony. W Journal of the American College of Nutrition opublikowano badania, z których wynika, że myszy karmione izoflawonami i narażone na promieniowanie ultrafioletowe miały mniej zmarszczek i gładszą skórę niż myszy, które były narażone na promieniowanie UV, ale nie dostawały izoflawonów. Przypuszcza się, że izoflawony zapobiegają rozpadowi kolagenu ujędrniającego skórę.

4. Tuńczyk
Tuńczyk, a także łosoś i sardynki, bogate w kwasy omega -3, pomagają zachować młodzieńczy wygląd skóry i chronią przed rakiem skóry.
Okazało się, że EPA (kwas eikozapentaenowy), jeden z tłuszczów omega- 3, pomaga zachować w skórze kolagen, które utrzymuje jej jędrność.
Zaś EPA w połączeniu z innym tłuszczem omega-3, DHA (kwas dokozaheksaenowy ), pomaga zapobiegać nowotworom skóry, zmniejszając stany zapalne związki, które mogą przyczyniać się do wzrost guza.
Staraj się jeść dwie porcje tłustych ryb tygodniowo, gdyż kwasy omega-3 są dobre nie tylko dla skóry, ale także dla serca.

5. Kawa
Picie jednej filiżanki kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka skóry. W European Journal of Cancer Prevention, opublikowano wyniki badania ponad 93000 kobiet. Badania te pokazały, że picie jednej filiżanki kawy dziennie o około 10 procent zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry niebędącego czerniakiem. Ryzyko zmniejsza się jeszcze bardziej, im więcej kawy wypijamy (do około 6 filiżanek dziennie).

6. Kakao
Najbardziej zaskakującym stwierdzenie dotyczy kakao, gdyż niektórzy lekarze twierdzą, iż czekolada wywołuje trądzik. Jednak badania jednoznacznie wykazały brak związku między spożywaniem czekolady i problemami skórnymi, a niektóre rodzaje czekolady w rzeczywistości mogą być dla skóry pożyteczne.
Kakao zawiera flawonoid o nazwie epikatechina (zawiera go także herbata i czerwone wino). W Journal of Nutrition opublikowano wyniki badań 24 kobiet, które przez 12 tygodni codziennie piły napój bogaty w epikatechinę, a u których zauważono wyraźną poprawę tekstury skóry . Autorzy badań doszli do wniosku, że epikatechina powoduje lepsze ukrwienie skóry, zwiększając dopływ tlenu i składników odżywczych.

(tekst na podstawie http://www.eatingwell.com; zdjęcia pixabay.com, sxc.hu, Wikipedia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.